Den frågan förknippar vi med jultomten. Tomten som är snäll och som kommer med klappar till barnen. Men har du tänkt på tomtens utslagsfråga? Ska vi förstå tomten rätt, så måste vi ha varit snälla för att komma i fråga för tomtens godhet och generositet. En annan gammal kär vän i dessa jultider är Sockerbagaren. I hans skyltfönster finns mycket gott som lockar, men även hans godhet verkar vara villkorad: ”... är du snäller så kan du få, är du stygger så får du gå!...”, sjunger sockerbagaren. Budskapet är solklart. Om vi inte varit snälla har vi inget att vänta varken av tomten eller av sockerbagaren. För det är bara snälla som kvalificerar sig och de snälla som belönas.

Tomten är kanske lätt att avskaffa men det är faktiskt svårare att göra detsamma med hans teologi. Tänkesättet ligger djupt hos människan, i vår fördärvade natur, och det gör att vi lätt tänker tomtens tankar själva. Vi kanske använder hans utslagsfråga på oss själva när vi tänker på Gud eller tänker gå till kyrkan, för att liksom pröva oss om vi håller måttet eller inte.

Tomtens evangelium tangerar lagiskhet, det premierar duktighet och lämnar oss utan hopp. För om vi hittar igen oss själva i kategorin ”stygga” så är det med andra ord, kört. Med handen på hjärtat så måste vi medge att även bakom en ganska snäll och hygglig fasad kan det dölja sig mycket skit. Om vi ska förstå Jesus rätt, vilket vi ska, så har all illvilja, ondska och orenhet sin början i hjärtat innan det ens landar i tankarna, vilket bekräftar att ingen av oss håller måttet. ”Alla har vi syndat...” säger aposteln Paulus (Rom 3:23).

Därför är tomtens budskap är inget evangelium. För tomten ger bara sina gåvor åt de snälla barnen, medan Jesus Kristus ger sig själv som gåva till syndare! Vilken skillnad! Tack gode Gud för din underbara Son! Syndernas förlåtelse, liv och salighet ges - även julen 2015 - till alla som behöver och tar emot gåvan genom tron. Den gåvan är ofattbar, ja den är väldig, för den förvandlar människan; den ger julfrid och julglädje - i hjärtat - året om. Jag tror att det är dags för många nu att ”skynda” som herdarna gjorde, innan tiden rinner ut.

Glad advent!

Stefan Aro