Så heter det ju i Läkerol-reklamen (på svenska: det får människor att tala). När det gäller den konsten, så upplever vi nog den olika svår. En del pratar gärna och mycket, medan andra inte är lika talföra. Samtalsämnet påverkar också. Väder och vind är som bekant enklare att prata om även med främlingar, än det som berör mitt innersta. Ibland är vissa samtalsämnen mer laddade i vissa kulturer än i andra. I Sverige har tro och andlighet länge varit ett sådant, men nu håller något på att hända. Med de stora flyktingströmmarna växer en öppenhet fram för människans behov av andlighet. I många kulturer är detta det mest självklaraste i världen att prata om: ens tro.

En som fylldes av mod att prata om sin tro är kvinnan i Johannesevangeliets fjärde kapitel. Mitt i vardagsbestyren fick hon oväntat besök. Den som kom visade sig ha med sig nyckeln till hennes hjärta. Efter en stund stod hennes hjärta på vidgavel inför en öppen Frälsarfamn och där möttes de två – törsten och källan – och strömmarna av levande vatten forsade emot henne. Det fick hennes hjärta att svämma över av kärlek och tacksamhet! Hon blev helt ”överfallen” av glädjen av att känna Gud och att vara hans.

Erfarenheten var så överväldigande att hon inte kunde hålla tyst om den, utan pratade om det! Hon blev ett redskap för väckelse, eftersom många bybor och andra kom till samma tro genom hennes ord (Joh.4:39). Mötet med Jesus får människor att prata och genom det drar Anden fler och fler till Källan med det livgivande vattnet.

Bästa hälsningar!

Stefan