Ingen har nog kunnat undgå höra om de svenska framgångarna i de Olympiska spelen i Ryssland. Dessa spel är gamla och har sina äldsta anor i antikens Grekland. Därför är det förståeligt att aposteln Paulus kände till dem och använder bilden från löpartävlingen i sina brev.

Aposteln liknar vägen till himlen vid en löpartävling. Det viktiga är först att komma iväg på banan. Att tveka och bli stående vid startlinjen leder ingen vart. Många vill träna mer och försöka bli bättre innan de vågar sig iväg, men det är inte riskfritt. Dröjer man för länge kan det faktiskt gå så att man aldrig kommer att komma till start.

Starten är avgörande för himlavägen. Ett personligt bejakande av sitt deltagande i loppet gör att vi kommer på banan. Ett hjärtats viljebeslut och strävan att leva i välsignelsen kan vara startskottet på trons väg.

Det är en väg som inte alltid är den lättaste, men alltid den bästa. Ibland ser vi vägen klart, ibland ser vi den knappt alls. Ibland smalnar vägen av. Ibland blir den bredare när vi upptäcker att någon vandrar vid vår sida. Ibland trampar vi snett och det gör ont, och vi får hjälp av andra. Ibland är det vi som hjälper andra. Ibland blåser det medvind, ibland har vi vinden i ansiktet, och både med- och motvind har sin frestelse.

Vägen är som sagt inte alltid den lättaste men alltid den bästa för den har det obeskrivligt och oöverträffbart mål i sikte. Ett mål som ger mod och mening åt resan. Alla som vandrar vägen och inte bryter loppet, kommer en dag fram till målet, därför att en seger redan är vunnen.

Den vanns av en annan på ett kors för länge sedan. Alla trodde att han förlorade, men han vann och tog hem den största segern någonsin. Större skräll har världen aldrig beskådat. Det blev en evig seger! Just därför kommer alla att segra som reser i kraft av den seger som han har vunnit. Där i målfållan väntar Segerfursten personligen på oss, väntar på att få överräcka den segerkrans som aldrig vissnar (1Kor.9:25). Allt sker tillsammans med en vitklädd jublande skara av alla andra som har gått trons goda kamp och hunnit i mål.

Låt oss därför vandra hela vägen, följa Honom, och inte bryta loppet, för vi har alla lov och pris att vänta!